Història del Col·legi

El Col·legi Yglesias deu el seu nom a Leonor Yglesias (Canet de Mar 1851-Barcelona 1928), que, sent soltera i hereva de la fortuna familiar, quan l’any 1905 li diagnostiquen una greu malaltia, va signar que si es curava faria construir una escola pels nens pobres de Canet, quan aleshores hi havia una població d’uns 3.400 habitants.

Curada de la malaltia, el juny de 1909, va comunicar a l’Ajuntament la seva intenció de construir l’escola comprant els terrenys que ocupava la finca de can Cirés al carrer Rectoria Vella, avui Eusebi Golart.

Després de dos anys d’obres es van fer gestions perquè els Germans Maristes de Barcelona es fessin càrrec de la direcció de l’escola i fou el 24 de setembre de 1911 que va ser inaugurada amb la presència de tot el poble, el Bisbe de Girona, el germà principal dels Maristes, els tres fundadors i les autoritats del poble amb l’alcalde al capdavant iniciant-se el curs escolar el 2 d’octubre amb 32 alumnes i el 3 de novembre va començar la classe nocturna amb 75 alumnes, degut a que la majoria d’inscrits eren de classe obrera.

El novembre del 1913 es va comprar la finca del costat i s’amplià el pati tot construint un nou edifici que serviria de sala d’actes i de teatre, sent la inauguració l’any 1914.

A l’esclat de la guerra civil espanyola l’escola, a causa de la marxa dels germans Maristes, es va veure obligada a tancar per una breu temporada i durant aquest període l’escola va seguir funcionant amb el nom de “Escuela Nueva Unificada“. Cap al final de la guerra i amb l’entrada dels nacionals al poble, l’escola va esdevenir quarter de tropes italianes i presó i ja l’1 d’abril de 1939 els germans Maristes, tornen a agafar la direcció de l’escola.

Durant trenta-cinc anys l’escola consolida la seva presència al bell mig del poble i s’enforteix com a puntal de l’educació de la població de Canet, però en el curs 1972-1973 la direcció va comunicar a les famílies que en acabar el curs es tancava l’escola; sorpresos per la notícia, es van reunir amb la direcció demanant un curs més per a poder tenir temps de salvar l’escola i el 30 de novembre de 1974 es va fundar la Cooperativa que fins avui administra l’escola.

A principis dels anys vuitanta, s’accepta l’entrada de nenes com a alumnes i fou cap als anys noranta que s’inicià la possibilitat de fer l’Educació Secundària Obligatòria -ESO al mateix col·legi. Actualment és l’únic centre educatiu de Canet que acull infants i joves des de P3 fins a 4rt d’ESO.

Amb els pas dels anys les instal·lacions s’han anat adequant segons les necessitats de cada època, evolucionant juntament amb les noves tecnologies, primer televisions i vídeos, més tard ordinadors i actualment totes les aules disposen de pissarres digitals interactives.

La Diòcesi de Girona, i la Parròquia de Canet, han concedit l’usdefruit de l’edifici del col·legi fins a l’any 2056.

Actualment, i amb més de 110 anys d’experiència, com a Cooperativa de pares i mares, els idiomes, la música, la sostenibilitat, les colònies, les tecnologies…, són aspectes rellevants del projecte educatiu del Col·legi Yglesias.